Over ons

Voor een uitgebreide beschrijving met o.a. ons beleid, onze organisatie en activiteiten kunt u via de link hieronder het Handboek introductie (nieuwe) leden en belangstellenden raadplegen.

Petanque is een uitdagende sport, waarbij vaardigheid, tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Deze precisiesport, in Nederland ook wel bekend als “Jeu de Boules”, wordt in diverse teamsamenstellingen (1 tegen 1, 2 tegen 2 en 3 tegen 3) beoefend.

Petanque Vereniging Gouda biedt een platform voor zowel de recreatieve spelvorm Jeu de Boules als de wedstrijdvorm Petanque. Er is veel aandacht voor opleidingen voor de beginners en trainingen voor de gevorderden. PV Gouda is aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB).

De sport wordt door jong en oud bedreven. In recreatief verband binnen de vereniging en omgeving Gouda, maar voor de wedstrijdsporter bestaan er ook vele mogelijkheden voor toernooien en competities in regionaal, nationaal en internationaal verband.

Gelegen in de uiterwaarden van de Goudse wijk Goverwelle, tussen de Hollandse IJssel en de Goejanverwelledijk ligt onze mooie sportaccommodatie. Een prachtig clubhuis met daaromheen 38 buitenbanen en een verwarmde sporthal (Boulodrôme) met 16 banen om bij regen en koud weer in te sporten. De activiteiten gaan dus zomer en winter door.

Parkeren : bij sporthal “De Zebra”. Hierna volgt u het pad naar de dijk Aan de andere zijde van de dijk ligt ons sportcomplex.

Contributie

Contributie per jaar (in 2024): € 100,-

Jeugd tot 18 jaar is gratis lid.
U kunt 2 weken gratis meespelen, voordat u besluit om al of niet lid te worden.

Verduurzamingsbijdrage per jaar: € 10,- (tot en met 2031)
Zie hiervoor ons Verduurzamingsplan

Bondsbijdrage per jaar (in 2024):

Jeugd: € 13,25
Volwassenen: € 26,50

Nieuwe leden

PV Gouda is vanaf 2009 gegroeid van 80 naar meer dan 200 leden. De meesten kennen Petanque/Jeu de Boules als een sport voor ouderen. De sport wordt echter wel degelijk ook door jeugdigen beoefend. Om de huidige negatieve effecten van de vergrijzing tegen te gaan heeft PV Gouda beleid ontwikkeld om naast de ledenaanwas van 65+ ers, ook meer jeugdigen aan te trekken.

U kunt zich aanmelden als nieuw lid via Aanvraag lidmaatschap

Voor belangstellenden met een smalle beurs: zie de Rotterdampas of het Sportstimuleringsfonds.

Verbouwing en verduurzaming

Gezien de huidige groei én om verdere groei mogelijk te maken heeft de vereniging in april 2021 het naastgelegen pand gekocht. Dit wordt momenteel geschikt gemaakt voor multi-functioneel gebruik. PV Gouda combineert dit traject met een uitgebreide verduurzamingsslag van onze gehele sportaccommodatie.

Wilt u meer hiervan weten?, download dan ons Verduurzamingsplan.

Lief en leed

Naast het puur sportieve element heeft PV Gouda een sociaal maatschappelijke functie. Vanuit die gedachte besteden wij ook veel aandacht aan leden die iets moois te vieren hebben, of een verdrietige gebeurtenis te verwerken hebben. Dit doen wij in de vorm van een bloemetje en/of een (ziekenhuis)bezoek. En daarnaast uiteraard de persoonlijke belangstelling. Onze leden weten dit uitermate te waarderen.

Jeu de Boules Clinic

Onze accommodatie heeft alles in huis om uw bedrijfsuitje, verjaardag of andere feestelijke gelegenheid tot een succes te maken. Geniet daarbij van het Bourgondische leven en maak kennis met een ontzettend leuke sport.

Klik hier voor meer informatie en invullen van het Interesseformulier.

Vakantie Napret

Ieder jaar organiseert de vereniging voor niet-leden haar jaarlijkse gratis cursus Jeu de Boules onder de naam Vakantie Napret.

Op 4 zondagmiddagen in september / begin oktober van 14:00 – 16:00 uur worden u de basisprincipes van deze sport bijgebracht. Als afsluiting is er op de laatste dag een toernooi voor alle deelnemers.

Deelname aan de cursus is gratis!

Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor de cursus.

Opleidingen en trainingen

Basis Opleiding Petanque

Als nieuw lid van de vereniging kunt u vanaf oktober deelnemen aan de Basis Opleiding Petanque in ons overdekte en verwarmde Boulodrome. In 14 lessen komen alle aspecten van de sport in cursusvorm aan de orde. U leert technieken zoals de gerolde boule, de halfhoge boule, de hoge boule, de raffel (hard en laag) en het tireren (ook wel schieten genoemd). Doordat u tactisch inzicht wordt bijgebracht, leert u samen met uw teamgenoot, wanneer welke techniek en tactiek toegepast moet worden.

Binnen ieder team heeft een speler de specifieke taak van pointeur (degene die de bal plaatst) of van tireur (degene die de bal schiet). Ook zaken zoals: met effect gooien, het mentaal sterk staan en het “lezen” van het terrein worden geleerd. In enkele theorielessen komen de spelregels aan de orde. Dit alles in een sportieve en gezellige sfeer onder leiding van ervaren instructeurs. De deelnemers ontvangen bij afsluiting een certificaat.

Basis Opleiding Petanque in het Boulodrôme
Basis Opleiding Petanque in het Boulodrôme

Jeugdtrainingen

Vóór corona verzorgde PV Gouda iedere dinsdag namiddag een training voor de jeugd. Wij streven er naar om deze trainingen z.s.m. weer te kunnen hervatten.

Trainingen voor gevorderden

Voor leden die regelmatig deelnemen aan toernooien en competities biedt PV Gouda de mogelijkheid tot individuele of groepstrainingen op de dinsdag- en donderdagavond. Dit kan onder leiding van een trainer, maar ook kan men individueel of in groepsverband zelf aan de slag.

Hiertoe hebben wij een uitgebreide set trainingsoefeningen beschikbaar, onder de noemer Trainings Instructie KaartenSet (TIKS).

Opleiding tot clubofficial

Voor leden die graag iets voor de vereniging willen doen, maar geen zin hebben in een pittige NJBB opleiding tot wedstrijdleider of Scheidsrechter,  biedt onze opleiding tot Clubofficial een alternatief.

U kunt zich aanmelden via Opleidingen en Trainingen.

Wedstrijdbeoefening

PV Gouda is aangesloten bij de NJBB en neemt met meerdere teams in verschillende divisies deel aan de Nationale Petanque Competitie. Daarnaast zijn er Goudse wedstrijdspelers die in teamverband deelnemen aan allerlei competities in het District West. PV Gouda organiseert zelf in de winterperiode een Interne Club Competitie in het overdekte boulodrome. Naast meerdere interne toernooien zijn er jaarlijks clubkampioenschappen in het enkelspel en in het doublet. Ook organiseert PV Gouda jaarlijks het “Open Gouds Kampioenschap”, een groot en populair promotietoernooi voor zowel wedstrijdspelers als recreanten. Tenslotte, maar zeker niet op de laatste plaats, vinden er bij PV Gouda jaarlijks een aantal open NJBB-toernooien plaats voor licentiespelers van diverse verenigingen.

0182 527 910