Nieuwsbericht

RTV Utrecht promoot pétanque

Jeu de boules of pétanque zoals de sport officieel heet, is de camping ontgroeid. Het spel met de metalen ballen is steeds populairder bij oud én jong. Er zijn inmiddels ruim 25 boulesverenigingen in het midden van het land en het aantal leden dat aangesloten is bij de jeu de boulesbond is in korte tijd gestegen naar 15.000. Daarnaast is de jeu de boulesbar inmiddels een begrip. En wat blijkt? Nederland pétanquet internationaal behoorlijk mee. “We zijn een geduchte concurrent van Frankrijk.”

Opperste concentratie en gespannen koppies, bij Club de Pétanque Les Cailloux in Zeist wordt op zaterdagmiddag dan ook geen campingtoernooitje gespeeld. Hier wordt gejeu-de-bould op topniveau. “Uiteindelijk komt hier een kampioen uit die Nederland vertegenwoordigt op het EK voor clubs”, weet de 43-jarige Katy Kamps-Bosch, speler van ‘Les Cailloux’.

Opvallend jong

Tussen de mannen en vrouwen van zekere leeftijd staat een opvallend jonge verschijning: de 18- jarige Kim van Gellekom . “Ik ben er op jonge leeftijd ingerold. Het is gewoon heel erg leuk. Er komt heel veel bij kijken. Het is tactiek, het is techniek. Het kan lang duren of zo afgelopen zijn. Ik vind het vooral leuk om het in teamverband te doen.”

Hoewel de jonge Kim een uitzondering is bij dit soort grote toernooien is de jeu de boules-sport wel degelijk aan een opmars bezig, ook onder jongeren. Dat komt onder andere door de boulesbars, cafés waar je ook een potje kunt jeu de boulen. Vooral na de coronatijd is het spelletje weer populairder geworden. “We hebben er in twee jaar tijd ruim 1000 leden bijgekregen”, vertelt Jobbi Schefferlie van de Nederlands Jeu de Boules Bond (NJBB) in Nieuwegein.

“Pétanque is een toegankelijke sport en we zien dat steeds meer mensen behoefte hebben aan verbondenheid en sociale contacten. Met elkaar iets doen. En pétanque is daar ideaal voor. Op een laagdrempelige manier kan je samen een sportieve activiteit beoefenen. Het is ook een heel erg inclusieve sport. Iedereen kan meedoen, van jong tot oud.”

Pétanque of jeu de boules?

Hoewel de termen jeu de boules en pétanque vaak als synoniemen worden gebruikt is dat niet helemaal juist. Jeu de boules betekent letterlijk vertaald ‘spel met ballen’ en is de verzamelnaam van alle varianten die in de verschillende regio’s in Frankrijk op een andere manier worden gespeeld. Hierbij kan het formaat van de ballen variëren. Pétanque is een Provençaalse spelvariant waarbij kleinere metalen ballen worden gebruikt, terwijl bij de variant uit Lyon de ballen groter en zwaarder zijn. De verenigingen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond spelen enkel pétanque .

Topsport

Wellicht heeft het organiseren van het EK jeu de boules in 2022 in Den Bosch ook iets met de toenemende populariteit te maken. Daarnaast wordt er bij het populaire programma ‘We zijn er bijna!’ veel gejeu-de-bould. “We zien ook dat gemeenten meer investeren in jeu de boulesbanen die in worden wijken aangelegd. Steeds vaker gaan bedrijfsuitjes ook naar de jeu de boulesbaan.”

Jeu de boules zit in de lift dus, maar is het ook een sport? Katy en Kim vinden in ieder geval van wel. “Voor ons is het écht tot het gaatje gaan”, zegt Katy. “Vandaag is het drie partijen en dan om zes uur naar huis, maar op een EK sta ja echt om zeven uur ’s ochtends op en ga je om tien uur ’s avonds naar bed.” Kim: “Ik vind het zéker een sport. Er worden ook EK’s en WK’s voor georganiseerd.”

Concurrent van Frankrijk

En op die toernooien is Nederland inmiddels een gevreesde tegenstander. “De prestaties op toernooien worden steeds beter. Ook Frankrijk kijkt er niet meer naar uit om tegen ons te spelen. We zijn inmiddels ook de vierde pétanque-federatie van Europa. En we hebben al diverse keren het podium bereikt op een EK.”

Terug naar Zeist. Daar heeft Kim haar partij inmiddels glansrijk gewonnen. “Ik heb goed gespeeld vandaag.” Dan moet ze snel weer verder, want de volgende pot pétanque staat alweer op de planning.

0182 527 910